Geenit ja periytyminen

Simivauvan ulkonäkö aiheuttaa usein keskustelua. ”Ihan on isänsä näköinen” ”Niin on, mutta äitinsä silmät” ovat yleisiä kommentteja mutta myös pettyneitä parahduksia ja ihmetteleviä huudahduksia kuullaan. Miten voi olla mahdollista, ettei pikku mussukka perinytkään äitinsä safiirisilmiä?
Alla dominoiva tarkoittaa hallitsevaa, ja resessiivinen syrjäytyvää, ja värit tarkoittavat pelin valmisosia, eivät ladattuja.

Silmien värit:
Ruskea: dominoiva
Tumman sininen: dominoiva
Harmaa: resessiivinen
Vihreä: resessiivinen
Sininen: resessiivinen

Jos toisella vanhemmalla on ruskeat silmät ja toisella vihreät, on todennäköisempää että lapsi perii ruskeat silmät.

Hiusten värit:
Ruskea: dominoiva
Musta: dominoiva
Punainen: resessiivinen
Vaalea: resessiivinen.

Jos toisella vanhemmalla on ruskeat hiukset ja toisella vaaleat, lapsi todennäköisesti perii ruskeat hiukset.

Ihonvärit:
Ihonvärit eivät periydy samalla tapaa kuin hiusten- ja silmien värit. Ihot vaaleimmasta tummimpaan on nimetty seuraavasti: S1 (eli vaalein) S2, S3 ja S4 (tummin). Jos kaksi täysin vaaleaihoista simiä saa lapsen, lapsen ihoksi tulee S1. Jos toisella vanhemmalla on S1 ja toisella S4, voi lapsi saada minkä tahansa ihonvärin näiden väliltä!

Silti ei ole aivan itsentään selvää, millä hiusvärillä maailmaan putkahtava vauveli on varustettu. Myös isovanhempien geenit vaikuttavat tulokkaan ulkonäköön, sillä molemmat vanhemmat kantavat mukanaan aina kahden isovanhempansa geenejä (ja isovanhemmat puolestaan omien isovanhempiensa). Joskus voikin tulla yllätyksenä, että vaaleiden vanhempien lapsi onkin tummahipiäinen punapää. Silloin syyksi kannattaa epäillä tummaa isoisää ja punatukkaista isoäitiä.